Ara
Close this search box.

Amla

amla

Amla bir çok Ayurvedik tedavi edici ve kozmetik ürünün en önemli bileşenlerinden biridir. Amla meyveleri absorbik asit, vitamin C (her 100 gram pürede/posada 800 mg) bakımından en zengin doğal kaynaktır! Bu miktarda C vitamini diğer meyvelerin tamamından daha fazladır: portakallardan 30 kat, taze kuşburnundan 1.5 kat daha fazladır! Ancak bundan daha da önemlisi, Amla’nın askorbik ve gallik asitle birleşen ve C vitaminine yüksek dayanıklılık kazandıran tannik bileşimi ile kendine özgü bir formüle sahip olmasıdır. Bu özel yapı syesinde içeriğindeki C vitamini 100 dereceye varan sıcaklıklarda dahi çözünüp kaybolmamaktadır. Kurutulmuş formdaki Amla meyveleri 3 yıla kadar saklanabilmektedir.

C Vitamini kollajen (hücreler arası çimento: bireysel hücreleri birbirine bağlar) sentezlenmesinde çok gereklidir. Kollajenler çocukların normal büyüme ve bedensel gelişim süreçlerinde aktif rol oynarlar ve bağışıklık sistemlerini güçlendirerek, enfeksiyonlara, hastalıklara, virüslere ve olumsuz çevresel etkilere karşı konulmasını kolaylaştırır. Ayrıca iç organların fonksiyonlarını geliştirerek, kemik dokularını, dişleri ve saçları güçlendirir!

İçeriğinde bulunan askorbik asitlere ek olarak, Amla gallik asitler de bulundurmaktadır. Gallik asitler, oldukça zengin polyphenon ve tannin kaynağıdırlar: embolik A ve embolik B, pektin, nikotinik asitler, proteinler, selüloz, riboflavin, niasin, thiamine bromide, methionin, tryptofan, flavanoid, karoten, glukoz, kalsiyum, demir, fosfor, bakır, selüloz, albumin, reçineler ve en önemli olarak da phlembine ve cytokinin bulundurular: zeatin riboside, zeatinucleotide ve superoxide dismutase.

Amla meyvesi elmadan 3 kat daha fazla protein ve 160 kat daha fazla C vitamini bulundurmakla beraber, içeriğindeki mineraller ve aminoasitler bakımından elmalardan çok daha üstün gelmektedir!

Tıpta Amla meyvelerinin kullanımı: kuru ve taze formlarda, özüt formunda, meyve suyu olarak, reçel olarak, toz olarak, kapsül olarak veya kabukların, tohumların, çiçeklerin demlenmesi ile kullanılabilmektedir.

Yabani Amla meyveleri yüksek miktarda lif içermektedir. Yetiştirilmiş Amla meyveleri oldukça suludur ve %80’e varan miktarda su içerir.

Ayurveda’ya göre, doğada 6 farklı tat bulunmaktadır: tatlı, mayhoş-ekşi, tuzlu, keskin, bitter ve ekşimtrak. Bir kişinin diyetinde tüm bu tatların mevcut olması gerekmektedir; böylelikle yedikleri dengeli olacak ve kişi sağlıklı bir hayat sürebilecektir. Amla meyveleri bu 6 mevcut tadın 5’ini (tuzlu hariç) içermektedir. Önce mayhoş, ardından tatlılıkla (madhura) beraber gelen ekşimtrak (kashayya), daha sonra da bitter (tikta) ve sindirim sonrası da keskin (anunasa) bir tat paleti içermektedir. Böylelikle Amla harika bir yiyecek olma özelliği kazanır: tüm bedenin dengelenmesine ve bir çok rahatsızlığın giderilmesine yardımcı olur. Örneğin Amla ekşimtrak tadına rağmen asiditeyi arttırmaz ancak tam tersine azaltır ve aynı zamanda peptik ülserin tedavisinde kullanılabilir! Ayurvedik sınıflandırmaya göre Amla hafif (lag) ve kuru (guksha) olmakla beraber, soğutucu (shila) etkileri vardır.

Amla oldukça ünlü bir gençlik iksiridir! Doğada bulunan en güçlü yenileyici özelliklere sahip bitkilerden biridir! Antik zamanlardan beri Amla tonik olarak kullanılmaktadır: gençliği uzatıcı, sağlık kazandırıcı, gülendiri, enfeksiyonlara ve hastalıklara karşı koruyucu, taze hissiyatlar kazandırıcı, zihni durulaştıran ve hayata keyif katan bir bitkidir… Antik Ayurvedik yazıtlara göre (örneğin Charaka Samhita), Amla meyvesi baz alınarak hazırlanmış tonik kullanan kişiler “hastalık ve rahatsızlık sahibi olmadan 100 yıl yaşayacaktır”.

Rasayana Amla tek başına kullanılabileceği gibi, aynı zamanda içecek formunda, demleme, meyve suyu veya reçel olarak da kullanılabilir. Bunların haricinde bir çok Ayurvedik toniğin bileşininde kullanılmaktadır. Ünlü “Chavanprasam” bileşiğinin en temel bileşenidir ve arındırıcı “Triphala” (Amla, Haritaki ve Bibhitaki) karışımında da bulunmaktadır. Amla tozu veya Amla meyve suyu genellikle bal, zencefil, süt ve limon suyu ile beraber tüketilebilir.

Amla tüm organizmanın düzenlenmesinde ve aktivitelerinin normale döndürülmesinde etkilidir. Ayurveda’ya göre Amla meyvesi 3 doşanın da aktivitelerini normalize eder ve bedendeki güçleri dengeler. Soğutucu etkisi ve tatlılık özelliği sayesinde özellikle Pitta (ateş) doşa için oldukça etkilidir. Bu yüzden de Amla çeşitli iltihapların tedavisinde ve sindirim ve metabolizma ile ilgili hastalıkların tedavisinde kullanılmaktadır. Aynı zamanda, Amla ekşimtrak tadı sayesinde Vata doşa’nın dengelenmesine ve keskin tadı ve kuruuk özelliği sayesinde de Kapha doşa’nın dengelenmesinde aktif rol oynar.

Amla hamilelik süresince de kullanılabilmektedir.
Amalaki’nin kuru meyveleri yeni dokuların oluşumuna katkı sağlar ve genel olarak dokuların yenilenmesinde aktif rol oynar.
Doğal antioksidan ve bağışıklık düzenleyicidirler.
Amla çok güçlü bir tonik ve afrodizyaktır.
Antiviral, antibakteriyal ve antifungal etmen madde özelliği gösterir.
İltihaplanmayı önleyici ve ateş düşürücü özelliği vardır.
Anemi tedavisinde kullanılır, hemoglobin sentezinde uyarıcı rol oynar.
Karaciğerin ve kanın temizlenmesine yardımcı olur.
Diyabet tedavisinde çok etkilidir: kan şekeri ve kolestrol seviyelerini düzenler ve kan basıncını düşürür.
Amla’nın hafif idrar söktürücü etkisi de bulunmaktadır.
Kronik akciğer hastalıklarının tedavisinde, üst solunum yollarındaki enfeksiyonların giderilmesinde kullanılır.
Bitkinin içeriğindeki glikositler ve saponinler bağırsak fonksiyonlarını normalize eder, kabızlığı giderir ve mide gazını ve bağırsaklardaki kolik rahatsızlıkları giderir.
Amla meyvelerinde bulunan doğal antiseptikler bağırsakları temizler ve bağırsaklardaki ve genital bölgelerdeki patojenik mikrofloranın oluşumunu tetikler.
Amla dişleri ve kemikleri güçlendirir.
Ayrıca aktif olarak saç uzamasını tetikler. Saç dökülmesini durdurur ve erken beyazlamayı yavaşlatır.

Amla meyveleri kullanılarak yüz ve beden için hazırlanan maske, gerekli olan tüm vitamin, mineral ve mikroelementleri içerir. Hazırlanabilecek en güzel yenileyici, antioksidan ve toniktir! Amla dokuları nazikçe temizler, derinin ölü katmanlarından arınmasına yardımcı olur, toksinlerden arındırır. Kan dolaşımını arttırır. Düzenli uygulanan maskeler cildin genç ve sağlıklı kalmasını sağlarken, aynı zamanda doğal ve güzel renklendirici özelliği de taşır.

Kozmetik dünyasında Amla çok sıklıkla kullanılmaktadır. Amla özütleri ve yağları yüz ve beden kremlerine, yüz temizleyicilere, maskelere, sütlere, jellere, yaşlanma karşıtı ürünlerin bir çoğuna katılmaktadır. Tüm bunların yanı sıra Amla saç bakım ürünlerinin de temel bileşenlerinden biridir. Hücresel metabolizmayı güçlendiren Amla, kan dolaşımını arttırır, saçları güçlendirir, kafa derisini temizler, kepeklerden arındırı ve enfeksiyonlara karşı korur. Amla saç uzamasını tetikler ve saçların güçlü, elastik, parlak ve yaşamla dolu olmasını sağlar.

Uygulama methodları:
Bedeni yenilemek ve tonik olarak kullanmak için: 3-5 gram Amalaki tozunu ılık su ile birlikte, yemeklerden sonra, günde iki kere, 40 gün boyunca kullanabilirsiniz (mide problemleri olanlar için ılık saf tereyağı ile karıştırılarak tüketilmesi önerilir). Bu yenileyici tonik tüm organlar ve iç sistemler için harika etkilere sahiptir.

Sıparış vermek için bize ulaşın: 0 553 759 29 96 (Tel,Whatsapp)

Yeni haberleri almak için bizi takip edin…
İnstagram: Ayurveda_Türkiye

Paylaşın

Diğer Yazılar

Balya-ayurvedik yağı

Açıklama: Balya masaj yağı, Vata tipi insanlar veya Vata dosha ve ilgili hastalıkları dengelemek için yapılmıştır. Soğuk mevsimlerin vazgeçilmezi. Ayurveda özellikleri: Vata azalır, Pitta ve

Depresyon

Amerika Birleşik Devletleri’ndeki bilim adamları, bir kişi ne kadar erken kalkarsa, kasvetli, melankolik ve cansıkıcı ruh halinin onu daha az tehdit ettiğini bulmuşlardır. Depresyon en

Shatavari gulam

İçindekiler: Kuşkonmaz, Hurma şekeri, Ghee (ghee), çıplak meyan kökü, Vetiver, uzun yapraklı Maduca, Hint Oroxylum, Kakule, Seylan tarçın, Malabar tarçın, Kimyon, Kişniş, uzun biber, Sassurea,

Sukumaram kwatham

İçerik: Punarnava – Boerhaavia diffusa, Vilwa – Aegle marmelos, Kasmari – Gmelina arborea, Patala – Stereospermum suaveolens, Syonaka – Oroxylum indicum, Agnimantha – Premna corymbosa,

İlgili Yazılar

Balya-ayurvedik yağı

Açıklama: Balya masaj yağı, Vata tipi insanlar veya Vata dosha ve ilgili hastalıkları dengelemek için yapılmıştır. Soğuk mevsimlerin vazgeçilmezi. Ayurveda özellikleri: Vata azalır, Pitta ve

Devamını Oku »

Depresyon

Amerika Birleşik Devletleri’ndeki bilim adamları, bir kişi ne kadar erken kalkarsa, kasvetli, melankolik ve cansıkıcı ruh halinin onu daha az tehdit ettiğini bulmuşlardır. Depresyon en

Devamını Oku »

Shatavari gulam

İçindekiler: Kuşkonmaz, Hurma şekeri, Ghee (ghee), çıplak meyan kökü, Vetiver, uzun yapraklı Maduca, Hint Oroxylum, Kakule, Seylan tarçın, Malabar tarçın, Kimyon, Kişniş, uzun biber, Sassurea,

Devamını Oku »