Size zencefil kökünün yararlarını anlatmak istiyorum.
Zencefil, Sanskritçe’de “evrensel tıp” anlamına gelen “vishvabhesadzh” olarak adlandırılır. Tadı acı olup, sindirim ateşini ve kan dolaşımını artıran “sıcak  baharatlar” kategorisine girer.
Zencefil gingerol içerir. Bu madde zencefile yakıcı tadını verir. Isıtıcı etkiye sahiptir, metabolizmayı hızlandırır, ayrıca aşırı yağları yakar.
Hafızayı, sindirimi ve mideyi güçlendirir, karaciğeri iyileştirir, cinsel gücü artırır, bağırsak gazlarını yok eder, midenin, bağırsakların ve diğer organların duvarlarında oluşan kalın, yapışkan mukusları çözer. İştahı normalleştirir. Zencefil ile tatlandırılmış yemekler daha doyurucudur. Hafızayı geliştirir, vücudu gençleştirir. Zencefil kullanımının vücudu temizlediğine ve tanrılarla iletişim kurmaya hazırladığına inanılmaktadır.

Zencefil çayı, hem solunum hem de dolaşım sistemleri için mükemmel bir çözümdür. Vücut temizleyici tonik olup, balgam söktürücü ve antiemetik etkilere sahiptir.

Zencefil, magnezyum, kalsiyum ve fosfor tuzları bakımından zengindir. Ayrıca, demir, çinko, potasyum, sodyum, alüminyum, krom, germanyum, manganez, silikon, linoleik asit, nikotinik asit, oleik asit, ayrıca “sinir” grubu B (B1, B2, B12) ve C vitaminlerini içerir. Bununla birlikte, zencefil insanlar için tüm esansiyel amino asitleri ve uçucu yağları içerir ki; bunların varlığı hoş bir koku ve baharatlı turta lezzetini verir. Kurutulmuş zencefilde, kimyasal bileşim değişir. Sindirimi uyarma yeteneği azalır, ancak antienflamatuar ve analjezik özellikler artar.

Önerilen kullanım alanları : soğuk algınlığı, grip, hazımsızlık, kusma, geğirme, karın ağrısı, langit, artrit, hemoroid, baş ağrısı, kalp hastalığı

Kullanılmaması gereken alanlar: inflamatuar cilt hastalıkları, yüksek ateş, kanama, ülser.

Her vücut yapısı için, zencefil farklı şekilde tüketilmelidir :
Vata doşa, kaya tuzu ile,
Pitta şeker ile (şeker vücuttaki aşırı ateşin kontrolüne yardımcı olur),
Kapha bal ile (balın nemli Kapha üzerinde kurutma etkisi vardır) tüketmelidir.

Zencefil Kapha hastalıkları (öksürük, burun akıntısı, akciğer ve boğaz tıkanıklığı) için en iyi ilaçtır. Soğuk algınlığında, zencefil esansiyel yağını, soluyabilir, banyo suyuna katabilir veya cilde sürebilirsiniz. Cilt yanması olmasın diye esansiyel yağlar mutlaka mono yağlar ile karıştırılmalıdır. (zeytin yağı, susam yağı, şeftali yağı gibi). Su ekleyip macun gibi hazırlayabilirsiniz ve gece göğüs kafesini kaplayabilirsiniz. Hardal lapası ile aynı şekilde etki eder, ancak cildi yakmaz, bu yüzden vücutta macun gece boyunca kalabilir.

Ayrıca zencefil tozunu burnunuza koyabilirsiniz. Zencefil, vücutta toksin birikimi olduğunda ve Vata veya Kapha’nın dengesizliği gibi görünen soğuk koşullarda her zaman kullanılabilir. (Zencefil ısıtır)

Zencefilin özellikleri: kuru, sıcak, hafif.

Zencefil Vata’yı ve Kapha’yı düşürür, Pitta’yı artırır. Kuru zencefil daha sıcak ve daha kurudur, taze zencefile göre daha yüksek bir konsantrasyona ve güce sahiptir. Bu nedenle, kuru zencefil en çok Kapha’yı azaltmak ve Agniyi artırmek için kullanılır. Taze zencefil Vata için en uygun olanıdır.

Pitta türü insanlara zencefilin bol miktarda kullanılması önerilmez. Pitta, toksinleri temizlemek için zencefil kullanabilir, ancak zencefilin sıcak doğası, sıcak Pitta’yı dengesizliğe sokabilir ve çok dikkatli kullanılmalıdır.

Sırt ağrıları ve kronik romatizma ağrısını gidermek için zencefil suyu  veya macun şeklinde kompres kullanın. Zencefil ağrılı eklem ve kaslara dışarıdan uygulanabilir. Bu, kan dolaşımına yardımcı olacak ve durgunluğun yarattığı enerjiyi serbest bırakarak ağrıyı hafifletecektir. Macun, su, aloe jeli veya ghee (erimiş) yağı ile yapılabilir. Yatmadan önce 30 gram hint yağı ile zencefil çayı içmek, romatoid artrit tedavisine yardımcı olacaktır. Zencefil, toksinlerin vücuttan atılmasını sağlayarak artritin karmaşık tedavisinde faydalı olur.

Frontal sinüslerin iltihaplanması sonucu oluşan baş ağrılarını hafifletmek için alına zencefilli  kompres yapılır. Bunun için bir tatlı kaşığı zencefil tozu su ile karıştırılıp biraz ısıtılır, sonra alına uygulanır. Hafif bir yanma hissi yaratır, ancak cildi yakmaz ve baş ağrısını hafifletir. Pitta tipi insanlarda hafif cilt yanmalarına neden olabileceğinden, bu ilaç dikkatli kullanmalıdırlar. Böyle bir tedaviden sonra cildinizi daima yıkamalısınız.

Zencefil suyu, iştahı artırmak, sindirim sistemini geliştirmek, metabolik bozuklukları, kan damarlarının durumunu normalleştirmek için içilir. Yogik Masala çayının ana bileşeni de
zencefildır.
İştahı
ve sindirim aktivitesini arttırmak için 1/2 tatlı kaşığı taze rendelenmiş zencefil ( veya 1/2 tatlı kaşığı kuru toz ), yedi damla limon suyu ve biraz tuz, her öğünden önce karıştırın ve tüketin.

Malabsorpsiyon sendromunda zencefil kullanımını öneriyorlar. Bu, gaz oluşumu, şişkinlik, kabızlık ve ishal ile birlikte çok ciddi bir sindirim bozukluğudur. Zencefil ishal için mükemmel bir çaredir. İshal başlangıcında toksinleri yakmak için tam olarak kullanılmalıdır. Bundan sonra bağırsakları sabitlemek için buruk, tadlı otların kullanılması önerilir.

Zencefil ile kabızlık tedavisinde müshil eklemeniz gerekir. Kabızlık en sık Vata-dosha’nın dengesizlikleri ile ilişkilidir. Ayrıca uzun süre kullanılan çoğu müshil ilacı sonunda Vata doşa dengesini daha çok bozar. Zencefil, müshillerin bu yan etkisini azaltmaya yardımcı olur. Kapha tipi kabızlık tedavisinde zencefil saf şekilde kullanılabilir. Göbek bölgesine az miktarda zencefil suyu masajı ishal ve karın ağrısının önlenmesine yardımcı olacaktır.

Zencefil,Trikatu’nun bir bileşeni olup, kolesterol ve obeziteyi düzenleyen Ama’yı yani toksinleri ve akciğerlerdeki aşırı Kapha’yı yakmak için mükemmel bir araçtır. 1/2 çay kaşığı yemeklerden önce günde 2-3 kez alın.

Zencefil ayrıca kadınlarda jinekolojik problemler için tonik olarak kullanılır. Adet döngüsü sırasında spazmı ortadan kaldırarak, aylık döngünün düzensizliklerine iyi gelir. Zencefil Kapha tipi kadınlarda kısırlık tedavisinde yardımcı olabilir. Zencefilin düzenli tüketilmesinin özellikle kadınlarda libidoyu arttırdığı belirtilmektedir.

Zencefil Ayurveda’da en iyi ve en satvik baharatlardan biri olarak kabul edilir. (Bedeni Satva Guna’ya yaklaştıran gıdalar)

Zencefil ülser, kanama, yüksek ateş, cilt iltihabı için önerilmez. Zencefil hakkında söylenebilecek her şey bu gibi görünüyor. Umarım henüz diyetlerine dahil etmemiş olanlar yakında yapacaklartır. İlk zamanlarda tad çok değişik gelebilir. Ama zamanla  bunu özleyeceksin. Vücudunuzda sıcaklık hissettiğinizde (soğuk Vata ve Kapha), yüzünüz ve dudaklarınız pembeye dönüşecek (sağlıklı bir cildi olmayan Vata ve Kapha’da). Zencefili hangi biçimde kullanırsanız kullanın çok yararlı olduğunu anlayacaksınız.
İnternet’te zencefil ile farklı tarifler bulabilirsiniz.

Zencefil kökü ne kadar yaralı, ne kadar önemli anladınız değil mi..!