Ara
Close this search box.

Kandidiyazis

Kandidiyazis, maya benzeri bir mantar olan Candida Albicans’ın neden olduğu ve genellikle gastrointestinal sistemde başlayan ve daha sonra kan yoluyla diğer organlara yayılabilen bir enfeksiyondur. Kandidiyazisi tedavi etmek, paraziter istilaları tedavi etmeye benzer.

Kandidiyazisin semptomları arasında kalıcı güçsüzlük, hafif ateş, sindirim dengesizliği, zayıf bağışıklık sistemi ve gıda alerjileri bulunur. Listelenen kandidiyaz belirtilerinin çoğu, sindirim veya bağışıklık sisteminin diğer ağrılı koşullarında da gözlendiğinden, mantarı tanımlamak için laboratuar testleri yapılması önerilir.

Kandidiyazis genellikle sindirim ateşi zayıf olduğunda ortaya çıkar. Çoğu zaman bu, bağırsaklarda sindirilmemiş yiyecek artıklarının birikmesinden dolayı bir Ama (toksin) oluşumu durumudur. Bu hastalık herhangi bir anayasada gelişebilir, ancak daha düşük agni seviyelerine eğilimleri nedeniyle Vata ve Kapha tiplerinde daha yaygındır.

Kandidiyazise yatkınlık oluşturan faktörler arasında şeker ve karbonhidratlı gıdaların kötüye kullanılması, uyarıcıların ve diğer bazı sentetik ilaçların kullanımı, özellikle antibiyotikler, bağışıklık sisteminin baskılanmış hali, sık soğuk algınlığı, grip, maya enfeksiyonları, sinir sisteminin artan duyarlılığı, anksiyete, korkular, çevrenin zararlı etkileri sayılabilir.

Kandidiyazis tedavisinin genel prensipleri:

Ayurveda’da Kandidiyazis gibi hastalıklar, içsel zayıflığın veya rahatsız edici uyumun, dışa vurumu olarak kabul edilir. Tedavi sadece patojenik faktörü, bu durumda maya benzeri mantarı yok etmeyi değil, aynı zamanda enerji seviyelerini arttırmayı da amaçlamaktadır. Sindirim normalleştikten sonra, bitkisel tonikler bağışıklık sistemini güçlendirmek için kullanılır. Özellikle Çin tıbbı ve Ayurveda’da, Ginseng, Astragalus, Limon otu Ashwagandha, Bala ve Atmagupta.

Tedavinin başlangıcında, maya içeren veya maya büyümesini destekleyen yiyeceklerden uzak durun ve bir süre mantar önleyici etkisi olan bitkileri tüketin. Ancak aşırıya kaçmamaya dikkat etmelisiniz. Çünkü bu bitkiler hastalığın altında yatan zayıflığı düzeltmez ve uzun süreli kullanımda antibiyotik tedavisine benzer yan etkileri olabilir. Rahatlatıcı çareler Vata’yı arttırdığından, özellikle Vata yapısında bağışıklık sistemi zayıflayabilir.

Kandidiyazis için şeker, süt ürünleri, unlu mamuller ve meyveler dahil olmak üzere ağır, nemli ve mukus oluşturan yiyecekleri ortadan kaldırmak için detoksifiye edici (Ama azaltıcı) bir diyet uygulanılır. Soğuk su, buz, soğuk ve çiğ yiyeceklerden  kaçınılmalıdır.

Kırmızı biber, Asafoetida ve Zanthoxylum gibi antiparazitik etkilere sahip acı baharatlar faydalıdır. Günde 3-5 diş sarımsak, sadece mantarı yok etmeye yardımcı olmakla kalmaz, aynı zamanda sindirim gücünü korur ve geri kazandırır. Tatlı ve mukus oluşturan gıdaların  özümsenmesini destekleyen baharatlar  (kakule, defne yaprağı, kalamus, trisugandha tozu) büyük önem taşır.

Özel antifungal ve antiparazitik ajanlar olarak Kediotu, Pelin, Saussurea, Vidanga ve Candida mantarlarını yok etme özelliğine sahip Güney Amerika’da yetişen bir bitki olan Tabebuia kullanılmaktadır.

Vata tipi Kandidiyazis:

Vata tipi Kandidiyaz, uykusuzluk, bel ağrısı, kuru cilt, sinirlilik, anksiyete, kulaklarda çınlama, depresyon, ilaç zehirlenmesine benzeyen hisler, şişkinlik, sık gaz, kabızlık görülür.

Başlangıçta, yaklaşık iki hafta boyunca detoksifiye edici bir diyet izlenir. Daha sonra, uzun süre, karmaşık karbonhidratlara, özellikle tam tahıllara  (kichadi, vb) dayalı olarak Vata’yı azaltan bir diyet reçete edilir. Fasulye, lahana ve mantarlar hariçtir. Şekerli meyve suları, maya ve süt ürünlerinden kaçının (az yağlı yoğurt ve yağ hariç). Yemek pişirirken yemeğinize baharat veya köri ekleyin. En kullanışlı olanları Asafoetida, Sarımsak, Fesleğen, Ajwan ve kırmızı biberdir.

Pitta tipi Kandidiyazis:

Ateş, susuzluk, yanma hissi, hiperasidite karakteristiktir. Hastalık akut seyreder. Tedavi, Pitta’yı azaltan ve şekerleri ortadan kaldıran bir diyet içerir. Klorofil içeren çiğ yiyecekler, otlar, sebze veya meyve suları özellikle belirtilmiştir. Acı detoksifiye edici otlar tavsiye edilir: Aloe, Katuka, Chiretta, Margosa, kızamık otu. Çin tıbbının acı bitkilerinden Kıpti, Baykal takke, Kirpi başı, Gardenya faydalıdır. Batı bitki tıbbında kullanılan otlardan  Altın Fok, Kızamık otu, Yılan otu, Pelin ve Tabebuya kullanılmaktadır.

Kullanılan ilaçlar arasında Tikta, Sudarshan ve Mahasudarshan tozları bulunmaktadır.

Kapha tipi kandidiyazis:

Kapha tipi Kandidiyazis’te mukus birikimi, sık soğuk algınlığı ve grip, bezlerin şişmesi, ödem, ağırlık ve donukluk hissi, uyuşukluk vardır. Kapha düşürücü bir diyet gereklidir. Et, balık, süt ürünleri ve her türlü tatlı vb ağır ve yağlı yiyeceklerden kaçınılmalıdır. Tam tahıllar faydalıdır (mısır, darı, çavdar ve maş fasulyesi).

Yukarıda listelenen tüm acı baharatlar iyileşmeye yardımcı olur. Trikata ve karanfil kullanılabilir, ılık suyla ancak balsız alınması gerekir. Trisugandhi ve eşit parçalarda Kakule, Defne yaprağı ve Kuru Zencefil bileşimi de etkilidir.

Sıparış vermek için bize ulaşın: 0 553 759 29 96 (Tel,Whatsapp)

Yeni haberleri almak için bizi takip edin…
İnstagram: @Ayurveda_Türkiye  ve   @dogruyoga

Paylaşın

Diğer Yazılar

Balya-ayurvedik yağı

Açıklama: Balya masaj yağı, Vata tipi insanlar veya Vata dosha ve ilgili hastalıkları dengelemek için yapılmıştır. Soğuk mevsimlerin vazgeçilmezi. Ayurveda özellikleri: Vata azalır, Pitta ve

Depresyon

Amerika Birleşik Devletleri’ndeki bilim adamları, bir kişi ne kadar erken kalkarsa, kasvetli, melankolik ve cansıkıcı ruh halinin onu daha az tehdit ettiğini bulmuşlardır. Depresyon en

Shatavari gulam

İçindekiler: Kuşkonmaz, Hurma şekeri, Ghee (ghee), çıplak meyan kökü, Vetiver, uzun yapraklı Maduca, Hint Oroxylum, Kakule, Seylan tarçın, Malabar tarçın, Kimyon, Kişniş, uzun biber, Sassurea,

Sukumaram kwatham

İçerik: Punarnava – Boerhaavia diffusa, Vilwa – Aegle marmelos, Kasmari – Gmelina arborea, Patala – Stereospermum suaveolens, Syonaka – Oroxylum indicum, Agnimantha – Premna corymbosa,

İlgili Yazılar

Balya-ayurvedik yağı

Açıklama: Balya masaj yağı, Vata tipi insanlar veya Vata dosha ve ilgili hastalıkları dengelemek için yapılmıştır. Soğuk mevsimlerin vazgeçilmezi. Ayurveda özellikleri: Vata azalır, Pitta ve

Devamını Oku »

Depresyon

Amerika Birleşik Devletleri’ndeki bilim adamları, bir kişi ne kadar erken kalkarsa, kasvetli, melankolik ve cansıkıcı ruh halinin onu daha az tehdit ettiğini bulmuşlardır. Depresyon en

Devamını Oku »

Shatavari gulam

İçindekiler: Kuşkonmaz, Hurma şekeri, Ghee (ghee), çıplak meyan kökü, Vetiver, uzun yapraklı Maduca, Hint Oroxylum, Kakule, Seylan tarçın, Malabar tarçın, Kimyon, Kişniş, uzun biber, Sassurea,

Devamını Oku »